Bergzebra
Wetenschappelijke naam : Equus zebra
Engelse naam : Mountain Zebra
Herkomst : Angola, Namibië, Zuid-Afrika.
Voedsel : Grassen.
Leeftijd : Ca. 20 jaar.
Grootte : Schouderhoogte 1,18-1,32 meter.
Gewicht : ?
De bergzebra is een vrij kleine soort. Hij is te herkennen aan een lap huid op zijn keel. Ook bij de bergzebra is de buik wit. De strepen zijn echter iets dikker dan bij de Grévy-zebra. Er worden twee ondersoorten erkend: De Hartmann-zebra en de Kaapse bergzebra. Deze laatste soort is bijna uitgestorven.
Hoe werkt de Rassenlijst?
Hoe werkt de Rassenlijst?
Ik heb een Rassenlijst gemaakt. Dit omdat vele paarden, pony, ezel en zebra rassen per land en zelfs per streek anders worden genoemd. Het is dus zo dat één ras vele verschillende 'namen' kan hebben. Dit schept soms verwarring. Daarom heb ik getracht een lijst te maken op alfabet.
Weet jij nog een verbetering of aanvulling voor de rassenlijst, dan hoor ik het natuurlijk graag van je!
Posts tonen met het label Hartmann Zebra. Alle posts tonen
Posts tonen met het label Hartmann Zebra. Alle posts tonen
maandag 23 maart 2009
DE ZEBRA
DE ZEBRA
Een gestreept wild paard uit het geslacht Equus van de Paardachtigen, voorkomend op het Afrikaanse continent. Zebra's zijn verticaal gestreept met donkerbruine of zwarte banden; over de rug loopt een lengtestreep, evenals over de buik. De patronen zijn individueel en erfelijk en spelen een pluim. Per keer wordt 1 veulen geboren na een draagtijd van een jaar. De soorten kunnen onderling kruisen; kruisingen met ezels en paarden noemt men zebroiden. Zebra's bewonen de open vlakten van Zuid-Afrika noordwaarts tot het zuiden van Somaliland, Ethiopie en Soedan, maar ontbreken op de savannen van Zuid-Afrika noodwaarts van westelijk Afrika. Het zijn uitgesproken kuddedieren, die vaak in streng geregelde sociale verbanden voorkoemn. De dieren zijn afhankelijk van open water, omdat zij vrij regelmatig moeten drinken. De voornaamste vijand is de leeuw, hoewel ook de gevlekte hyena een belangrijke als predator kan spelen. Zebra's behoren tot de meest klassieke inwoners van de dierentuin, waar zij zich lang en zich vlot voortplanten (maximumleeftijd 40 jaar, normaal 20-25 jaar). Helaas zijn echter vaak ondersoorten door elkaar gefokt, wat zelfs tot nieuwe vormen leidde. De draagtijd van alle soorten loopt 1 jaar. Als trek- en rijdieren zijn zij in de praktijk minder geschikt gebleken (wel populair in circussen). Men onderscheidt 3 soorten:
DE BERGZEBRA
De bergzebra (Equus zebra) is in 2 soorten verspreid over de bergen van de zuidwestelijke Kaap en in Namibie. Dit dier is tamelijk klein (schouderhoogte 1.20 t/m 1.50. Gewicht 230 t/m 350 kg) en gekenmerkt door dicht opeenstaande strepen, een roosterachtig patroon op het kruis, tot de hoeven gestreepte poten en een kleine halskwab. De hoeven van deze rots- en bergbewoners zijn zeer hard. De Kaapse vorm is de kleinste en de meest ezelachtige. De Hartmannzebra is wat groter, doet meer paardachtig aan en heft ook verder van elkaar gestreepte strepen. De kuddes bestaan gewoonlijk uit 1 hengst en een aantal merries met veulens. Beide vormen behoren tot de bedreigde diersoorten.
GEWONE OF STEPPEZEBRA
De gewone of steppezebra (Equus quagga) is nog zeer algemeen en wijd verspreid. Nl. van Oranje Vrystaat en Botswana (ten dele uitgeroeid), noordwaarts van Zuidoost-Soedan en Zuidwest-Ethiopie en oostwaarts tot Congo en Angola. Dit dier is zeer variabel en onder een groot aantal namen bekend (bv. Burchell & Chapman) in het algemeen kan men vaststellen dat ten noorden van de Zambezi de poten tot aan de hoeven gestreept zijn en dat naar het zuiden toe de poten witter worden, een reductie van de tekening op het achterhand optreedt en tevens meer schaduwstrepen (vage strepen in lichte vlakken tussen de strepen) voorkomen. De schouderhoogte verschilt van 1 meter tot 1.40 m. Het gewicht van 175 t/m 335 kg. De kuddes bestaan gewoonlijk uit een hengst met een aantal merries en veulens.
QUAGGA/KWAGGA
De quagga of kwagga (Equus quagga quagga) bewoonde delen van de oostelijke Kaapprovincie en Oranje Vrystaat en is in de jaren 70 van de 19e eeuw geheel uitgeroeid (het laatste exemplaar stierf in Artis, 1883). Deze zebra vertoonde slecht op de voorste helft van het lichaam een streeppatroon; de achterhand was min of meer uniform bruin en de poten vuilwit. In maten en gewicht was deze vorm vergelijkbaar met de steppezebra. De systematische positie van deze zebra is pas aan het eind van de jaren 80 duidelijk geworden. De quagga moet als een ondersoort van de steppezebra gezien worden.
GREVY ZEBRA
De pas in 1882 ontdekte GREVYZEBRA bewoont de droge gebieden van Noord-Kenia tot Zuid-Ethiopie en Somaililand. Dit dier is de grootste onder de zebra's. Met een schouderhoogte van 1.50-1.55 m en een gewicht van 350-450 kg. De kop is lang en smal met grote afgeronde oren. De streping is fijn en dicht en loopt to aan de basis van de hoeven door. Deze soort wordt sterk in haar voortbestaan bedreigd, vooral omdat de mooie huid in trek is.
In sociaal opzicht is deze zebra sterk afwijkend. De hengsten zijn solitait of vormen kleine troepen, terwijl de merries met hun veulens de kuddes vormen. Soms treden gemengde troepen van 100-400 inviduen op. IN het zuiden van het versrpeidningsgebied komen steppe- en grevyzebra's soms samen voor zonder echter ooit te kruisen.
Een gestreept wild paard uit het geslacht Equus van de Paardachtigen, voorkomend op het Afrikaanse continent. Zebra's zijn verticaal gestreept met donkerbruine of zwarte banden; over de rug loopt een lengtestreep, evenals over de buik. De patronen zijn individueel en erfelijk en spelen een pluim. Per keer wordt 1 veulen geboren na een draagtijd van een jaar. De soorten kunnen onderling kruisen; kruisingen met ezels en paarden noemt men zebroiden. Zebra's bewonen de open vlakten van Zuid-Afrika noordwaarts tot het zuiden van Somaliland, Ethiopie en Soedan, maar ontbreken op de savannen van Zuid-Afrika noodwaarts van westelijk Afrika. Het zijn uitgesproken kuddedieren, die vaak in streng geregelde sociale verbanden voorkoemn. De dieren zijn afhankelijk van open water, omdat zij vrij regelmatig moeten drinken. De voornaamste vijand is de leeuw, hoewel ook de gevlekte hyena een belangrijke als predator kan spelen. Zebra's behoren tot de meest klassieke inwoners van de dierentuin, waar zij zich lang en zich vlot voortplanten (maximumleeftijd 40 jaar, normaal 20-25 jaar). Helaas zijn echter vaak ondersoorten door elkaar gefokt, wat zelfs tot nieuwe vormen leidde. De draagtijd van alle soorten loopt 1 jaar. Als trek- en rijdieren zijn zij in de praktijk minder geschikt gebleken (wel populair in circussen). Men onderscheidt 3 soorten:
DE BERGZEBRA
De bergzebra (Equus zebra) is in 2 soorten verspreid over de bergen van de zuidwestelijke Kaap en in Namibie. Dit dier is tamelijk klein (schouderhoogte 1.20 t/m 1.50. Gewicht 230 t/m 350 kg) en gekenmerkt door dicht opeenstaande strepen, een roosterachtig patroon op het kruis, tot de hoeven gestreepte poten en een kleine halskwab. De hoeven van deze rots- en bergbewoners zijn zeer hard. De Kaapse vorm is de kleinste en de meest ezelachtige. De Hartmannzebra is wat groter, doet meer paardachtig aan en heft ook verder van elkaar gestreepte strepen. De kuddes bestaan gewoonlijk uit 1 hengst en een aantal merries met veulens. Beide vormen behoren tot de bedreigde diersoorten.
GEWONE OF STEPPEZEBRA
De gewone of steppezebra (Equus quagga) is nog zeer algemeen en wijd verspreid. Nl. van Oranje Vrystaat en Botswana (ten dele uitgeroeid), noordwaarts van Zuidoost-Soedan en Zuidwest-Ethiopie en oostwaarts tot Congo en Angola. Dit dier is zeer variabel en onder een groot aantal namen bekend (bv. Burchell & Chapman) in het algemeen kan men vaststellen dat ten noorden van de Zambezi de poten tot aan de hoeven gestreept zijn en dat naar het zuiden toe de poten witter worden, een reductie van de tekening op het achterhand optreedt en tevens meer schaduwstrepen (vage strepen in lichte vlakken tussen de strepen) voorkomen. De schouderhoogte verschilt van 1 meter tot 1.40 m. Het gewicht van 175 t/m 335 kg. De kuddes bestaan gewoonlijk uit een hengst met een aantal merries en veulens.
QUAGGA/KWAGGA
De quagga of kwagga (Equus quagga quagga) bewoonde delen van de oostelijke Kaapprovincie en Oranje Vrystaat en is in de jaren 70 van de 19e eeuw geheel uitgeroeid (het laatste exemplaar stierf in Artis, 1883). Deze zebra vertoonde slecht op de voorste helft van het lichaam een streeppatroon; de achterhand was min of meer uniform bruin en de poten vuilwit. In maten en gewicht was deze vorm vergelijkbaar met de steppezebra. De systematische positie van deze zebra is pas aan het eind van de jaren 80 duidelijk geworden. De quagga moet als een ondersoort van de steppezebra gezien worden.
GREVY ZEBRA
De pas in 1882 ontdekte GREVYZEBRA bewoont de droge gebieden van Noord-Kenia tot Zuid-Ethiopie en Somaililand. Dit dier is de grootste onder de zebra's. Met een schouderhoogte van 1.50-1.55 m en een gewicht van 350-450 kg. De kop is lang en smal met grote afgeronde oren. De streping is fijn en dicht en loopt to aan de basis van de hoeven door. Deze soort wordt sterk in haar voortbestaan bedreigd, vooral omdat de mooie huid in trek is.
In sociaal opzicht is deze zebra sterk afwijkend. De hengsten zijn solitait of vormen kleine troepen, terwijl de merries met hun veulens de kuddes vormen. Soms treden gemengde troepen van 100-400 inviduen op. IN het zuiden van het versrpeidningsgebied komen steppe- en grevyzebra's soms samen voor zonder echter ooit te kruisen.
ZEBRA
ZEBRA
De zebra is een opvallende verschijning met zijn gestreepte huid. Je komt de zebra werkelijk in elk wildpark tegen, vaak in de buurt van een kudde wildebeesten.
(Equus burchellii)
Schouderhoogte : 1,3 m
Gewicht : 227 - 325 kg
Draagtijd : 365 dagen
Levensverwachting : 35 jaar
De zebra is een sociaal dier en leeft in grote groepen. Ze hebben goede ogen. Zebra's zijn afhankelijk van water, ze lopen kilometers om bij een plas te komen en als het nodig is graven ze naar water. Ze eten gras en af en toe wat bladeren., ook graven ze af en toe wortels op.Er zijn veel verschillende soorten zebra's. In het zuiden van Afrika is het voornamelijk de burchell zebra, de grevy zebra leeft in Kenia, de bergzebra kun je in sommige gebieden van Zuid-Afrika en in Namibie vinden.
De Zebra in het kort
Waar leeft hij?
De zebra leeft in de open vlakten van de Afrikaanse Savanne.
Familie
Familie is heel belangrijk voor hen. Ze leven namelijk in familiegroepen. Een gezin bestaat uit één hengst met ongeveer 6 merries en hun veulens.
Als de hengst dan sterft, moet een andere hengst het over nemen.
De jonge hengsten vertrekken als ze 3 jaar zijn en gaan naar de vrijgezellenkudden.
Gevaar
Een leeuw of jachtluipaard heeft dikwijls zin in een lekkere zebra. Als deze zebra alleen is, is het heel gemakkelijk om ze te vangen. Daarom mengen zebra's zich tussen andere dieren van de Savanne zoals Gnoes, Elandantilopen en struisvogels. Hierdoor kunnen ze elkaar helpen. in een groep lopen ze minder gevaar.
Als een leeuw of jachtluipaard hen toch probeert te vangen, kan een zebra alleen weg geraken door te schoppen of weg te rennen.
Wat eten ze?
Zebra's zijn graseters. Het zijn grote dieren, die elke dag veel gras nodig hebben. Maar fris gras is lang niet altijd te vinden op de Afrikaanse vlakte. Vaak is het taai en dor en dan moeten zebra's extra veel eten om toch genoeg voedingsstoffen naar binnen te krijgen.
Soorten
* kaapse bergzebra: de kleinste van alle zebra's
* Chapman-zebra: heeft bruinachtige schaduwstrepen tussen de strepen.
* Grévy-zebra: de grootste en wildste paardachtige
* Hartman-zebra: de grootste bergzebra
* Selous-zebra: leeft op de steppen
* Grant-zebra: heeft brede donkere strepen aan de achterkant
* Burchell-zebra: deze bestaat uit verschillende rassen met een wisselend strepenpatroon
* Amerikaanse zebra
Jongen
Elke 2 jaar krijgt de vrouwelijke zebra jongen. Ze is ongeveer 11 tot 13 maanden zwanger. Als de jongen geboren worden, lopen ze nog eventjes moeilijk. Na ongeveer 2 jaar zijn ze volwassen.
De zebra is een opvallende verschijning met zijn gestreepte huid. Je komt de zebra werkelijk in elk wildpark tegen, vaak in de buurt van een kudde wildebeesten.
(Equus burchellii)
Schouderhoogte : 1,3 m
Gewicht : 227 - 325 kg
Draagtijd : 365 dagen
Levensverwachting : 35 jaar
De zebra is een sociaal dier en leeft in grote groepen. Ze hebben goede ogen. Zebra's zijn afhankelijk van water, ze lopen kilometers om bij een plas te komen en als het nodig is graven ze naar water. Ze eten gras en af en toe wat bladeren., ook graven ze af en toe wortels op.Er zijn veel verschillende soorten zebra's. In het zuiden van Afrika is het voornamelijk de burchell zebra, de grevy zebra leeft in Kenia, de bergzebra kun je in sommige gebieden van Zuid-Afrika en in Namibie vinden.
De Zebra in het kort
Waar leeft hij?
De zebra leeft in de open vlakten van de Afrikaanse Savanne.
Familie
Familie is heel belangrijk voor hen. Ze leven namelijk in familiegroepen. Een gezin bestaat uit één hengst met ongeveer 6 merries en hun veulens.
Als de hengst dan sterft, moet een andere hengst het over nemen.
De jonge hengsten vertrekken als ze 3 jaar zijn en gaan naar de vrijgezellenkudden.
Gevaar
Een leeuw of jachtluipaard heeft dikwijls zin in een lekkere zebra. Als deze zebra alleen is, is het heel gemakkelijk om ze te vangen. Daarom mengen zebra's zich tussen andere dieren van de Savanne zoals Gnoes, Elandantilopen en struisvogels. Hierdoor kunnen ze elkaar helpen. in een groep lopen ze minder gevaar.
Als een leeuw of jachtluipaard hen toch probeert te vangen, kan een zebra alleen weg geraken door te schoppen of weg te rennen.
Wat eten ze?
Zebra's zijn graseters. Het zijn grote dieren, die elke dag veel gras nodig hebben. Maar fris gras is lang niet altijd te vinden op de Afrikaanse vlakte. Vaak is het taai en dor en dan moeten zebra's extra veel eten om toch genoeg voedingsstoffen naar binnen te krijgen.
Soorten
* kaapse bergzebra: de kleinste van alle zebra's
* Chapman-zebra: heeft bruinachtige schaduwstrepen tussen de strepen.
* Grévy-zebra: de grootste en wildste paardachtige
* Hartman-zebra: de grootste bergzebra
* Selous-zebra: leeft op de steppen
* Grant-zebra: heeft brede donkere strepen aan de achterkant
* Burchell-zebra: deze bestaat uit verschillende rassen met een wisselend strepenpatroon
* Amerikaanse zebra
Jongen
Elke 2 jaar krijgt de vrouwelijke zebra jongen. Ze is ongeveer 11 tot 13 maanden zwanger. Als de jongen geboren worden, lopen ze nog eventjes moeilijk. Na ongeveer 2 jaar zijn ze volwassen.
Zebra - Familiegroepen
Zebra - Familiegroepen
In het zuiden en oosten van Afrika leven de zebra's. De Grant- en de Chapmannzebra zijn steppezebra's; ze leven dus op de vlakten.
De Kaapse- en de Hartmannzebra zijn bergzebra's.
In Artis leeft de Grévy-zebra, de grootste zebra die bestaat.
Mannetjes worden hengsten genoemd, vrouwtjes heten merries.
Steppen- en bergzebra's leven in kleine groepjes: één hengst en een paar merries met jongen. De overgebleven mannetjes leven alleen, of in groepjes. De groepen komen samen om te slapen, te eten of te drinken. Dan zijn ze met duizenden bij elkaar.
Vooral de steppezebra's zijn trouw aan hun familiegroep. Als er een is verdwaald, zoeken de anderen dagenlang tot ze haar gevonden hebben.
In het zuiden en oosten van Afrika leven de zebra's. De Grant- en de Chapmannzebra zijn steppezebra's; ze leven dus op de vlakten.
De Kaapse- en de Hartmannzebra zijn bergzebra's.
In Artis leeft de Grévy-zebra, de grootste zebra die bestaat.
Mannetjes worden hengsten genoemd, vrouwtjes heten merries.
Steppen- en bergzebra's leven in kleine groepjes: één hengst en een paar merries met jongen. De overgebleven mannetjes leven alleen, of in groepjes. De groepen komen samen om te slapen, te eten of te drinken. Dan zijn ze met duizenden bij elkaar.
Vooral de steppezebra's zijn trouw aan hun familiegroep. Als er een is verdwaald, zoeken de anderen dagenlang tot ze haar gevonden hebben.
Abonneren op:
Posts (Atom)
