Verschillende ezelrassen
De mediteraanse mini ezel
De mediteraanse mini ezel komt oorspronkelijk van Sicilië en Sardinië in de jaren veertig importeerden enkele Amerikanen mini ezels en zijn daar bewust mee gaan fokken. Ondertussen is het ras in Italië verdwenen en in de USA zijn er inmiddels velen geregistreerd.
Enkele kenmerken:
Stokmaat onder de 36 inch 91.44 cm.
Een compacte ezel met mooie proporties, of wel
Een fijn en kort hoofd
Volle achterhand
Goed gebit geen over of onderbijt
Korte rug
Benen die passen bij de grootte van het dier, dus geen kort afgekapt beenwerk
Officieel registratie bewijs van de rasvereniging de ADMS te Lewisville TX USA.
De mini ezel is een officieel ras dat in Europa erg schaars is, ook hangt er een behoorlijk prijskaartje aan dit ezeltje, informeer eerst goed voordat U een ezeltje koopt, kleine ezeltjes worden graag als mini ezel verkocht.
Het verschil tussen een klein gefokte ezel en een mini ezel
Zwaar hoofd , dat vaak erg lang is
Erg lange rug , met een spitse achterhand, net zoals de standaard ezel.
Over of onderbij
Kort ogend beenwerk te kort in verhouding tot de totale ezel
Het prijskaartje
Geen officieel papierwerk
de poitou ezel
De poitou ezel is een van de grootste ezelrassen die er bestaan. Dit ras komt uit midden west Frankrijk in uit de streek Poitiers. Deze ezel werd gebruikt in de bergen om zware arbeid te verrichten.
Enkele jaren geleden waren er nog slechts enkele raszuivere poitou's de Fransen hebben echter gekruisd met paarden om zo nog meer aan hun wensen te voldoen. Deze muilezel/muildier is echter onvruchtbaar en door deze rage was men uit het oog verloren dat de werkelijke Poitou dreigde uit te sterven. Gelukkig waren enkele Fransen die alles op alles gezet hebben dit ras te "redden" en zijn er nu weer zo'n 250 raszuivere ezels. Er zijn echter ook veel Poitou's die gekruist zijn met andere grote ezelrassen.
Rasstandaard van de poitou:
bruin van kleur met een lange zachte vacht met een grote witte neus en oogringen (grijs kleurig en /of vlekken mag niet)
Is zwaar gebouwd met dikke sterk gebouwde gewrichten, grote hoeven.
Heeft een zwaar hoofd met zeer grote en lange oren die mogen hangen, een grote onderlip de Poitou heeft als enige ras een voorpony. Er zijn poitou's die een snurkend geluid maken dat wat astmatisch klinkt dit hoort echter bij het ras.
De middenhand is een tikkeltje lang en heeft een redelijk gevormde achterhand.
grand noir du berry
Afkomstig van de steek "Berry", frankrijk.
Schofthoogte :minimaal 130 cm voor merries, hengsten 135 - 145 cm
Glad behaard, variërend van bruin tot bruinzwart met een rode gloed, geen aalstreep of beenstrepen
Grote witte neus met grote witte oogkringen die uitlopen in een warmrode tint.
witte buik.
Gebruik: werk ezel, ploegen, eggen, en het trekken van karren totdat de tractor zijn intrede deed.
karakter: zacht en vriendelijk karakter
Dit ras is te zien in het ezelrassenpark "La Fou De Láne te Amboise Frankrijk wat zeker eens de moeite is om te gaan kijken. Vlakbij Tours.
Hoe werkt de Rassenlijst?
Hoe werkt de Rassenlijst?
Ik heb een Rassenlijst gemaakt. Dit omdat vele paarden, pony, ezel en zebra rassen per land en zelfs per streek anders worden genoemd. Het is dus zo dat één ras vele verschillende 'namen' kan hebben. Dit schept soms verwarring. Daarom heb ik getracht een lijst te maken op alfabet.
Weet jij nog een verbetering of aanvulling voor de rassenlijst, dan hoor ik het natuurlijk graag van je!
Posts tonen met het label Poitou Ezel. Alle posts tonen
Posts tonen met het label Poitou Ezel. Alle posts tonen
vrijdag 20 maart 2009
Ezel
Ezel
Ezel, naam van enkele soorten uit de familie Paardachtigen.
Wilde ezels bewoonden vroeger geheel Noord-Afrika, maar zijn thans beperkt tot het noordoosten van dit werelddeel.
Men onderscheidt twee onder-soorten: de Nubische wilde ezel (Equus africanus africanus), met een schouderhoogte van 115-122 cm, en de Somalische wilde ezel (E. a. somaliensis), die 120-125 cm hoog wordt.
Het is mogelijk dat deze wilde ezels door vermenging met verwilderde huisezels niet meer zuiver zijn.
De Nubische wilde ezel - die als de voornaamste stamvorm van de tamme ezel wordt beschouwd - is op de rugzijde bruinachtig grijs met een zwarte aalstreep, die met een streep over de schouders een kruis vormt.
De Somalische wilde ezel is roodachtig grijs, heeft geen schouderkruis, en gestreepte benen.
Kenmerkend is hun balkend geluid.
Van beide ezels wordt het bestaan zeer bedreigd; de Nubische wilde ezel geniet in Soedan wettelijke bescherming.
Het veulen wordt na een draagtijd van 11-12 maanden geboren.
De levensduur is ca. 20 jaar, in dierentuinen tot 40 jaar en ouder.
De mannetjes bezitten grote territoria waarin de wijfjes en jongen leven.
Deze territoria worden gekenmerkt door o.a. opeenhopingen van mest.
Het voedsel bestaat vnl. uit gras en kruiden (ook wel loof); de behoefte aan water is vrij gering.
De tamme ezels (samengevat onder de naam Equus asinus) variëren in grootte en kleur. Zij hebben over het algemeen een schouderkruis en niet zelden gestreepte benen.
De kleur schommelt tussen grijs, bruin en zwart.
Er zijn zowel reuzenrassen (o.m. in Spanje en Zuid-Frankrijk, de Poitou-ezel) als dwergvormen (o.m. op de Balearen en Sri Lanka).
De domesticatie had in Ethiopië en in Egypte reeds plaats in het Neolithicum, nog voor die van het paard.
De tamme ezels zijn vooral in het bergland van Zuid-Europa, in heel Noord-Afrika en de subtropische gebieden (o.a. Mexico en Azië) uitstekende rij-, last- en trekdieren, langzaam en bedachtzaam, tevreden met eenvoudig voedsel.
Ezel, naam van enkele soorten uit de familie Paardachtigen.
Wilde ezels bewoonden vroeger geheel Noord-Afrika, maar zijn thans beperkt tot het noordoosten van dit werelddeel.
Men onderscheidt twee onder-soorten: de Nubische wilde ezel (Equus africanus africanus), met een schouderhoogte van 115-122 cm, en de Somalische wilde ezel (E. a. somaliensis), die 120-125 cm hoog wordt.
Het is mogelijk dat deze wilde ezels door vermenging met verwilderde huisezels niet meer zuiver zijn.
De Nubische wilde ezel - die als de voornaamste stamvorm van de tamme ezel wordt beschouwd - is op de rugzijde bruinachtig grijs met een zwarte aalstreep, die met een streep over de schouders een kruis vormt.
De Somalische wilde ezel is roodachtig grijs, heeft geen schouderkruis, en gestreepte benen.
Kenmerkend is hun balkend geluid.
Van beide ezels wordt het bestaan zeer bedreigd; de Nubische wilde ezel geniet in Soedan wettelijke bescherming.
Het veulen wordt na een draagtijd van 11-12 maanden geboren.
De levensduur is ca. 20 jaar, in dierentuinen tot 40 jaar en ouder.
De mannetjes bezitten grote territoria waarin de wijfjes en jongen leven.
Deze territoria worden gekenmerkt door o.a. opeenhopingen van mest.
Het voedsel bestaat vnl. uit gras en kruiden (ook wel loof); de behoefte aan water is vrij gering.
De tamme ezels (samengevat onder de naam Equus asinus) variëren in grootte en kleur. Zij hebben over het algemeen een schouderkruis en niet zelden gestreepte benen.
De kleur schommelt tussen grijs, bruin en zwart.
Er zijn zowel reuzenrassen (o.m. in Spanje en Zuid-Frankrijk, de Poitou-ezel) als dwergvormen (o.m. op de Balearen en Sri Lanka).
De domesticatie had in Ethiopië en in Egypte reeds plaats in het Neolithicum, nog voor die van het paard.
De tamme ezels zijn vooral in het bergland van Zuid-Europa, in heel Noord-Afrika en de subtropische gebieden (o.a. Mexico en Azië) uitstekende rij-, last- en trekdieren, langzaam en bedachtzaam, tevreden met eenvoudig voedsel.
Abonneren op:
Posts (Atom)
