Hoe werkt de Rassenlijst?


Hoe werkt de Rassenlijst?

Ik heb een Rassenlijst gemaakt. Dit omdat vele paarden, pony, ezel en zebra rassen per land en zelfs per streek anders worden genoemd. Het is dus zo dat één ras vele verschillende 'namen' kan hebben. Dit schept soms verwarring. Daarom heb ik getracht een lijst te maken op alfabet.
Weet jij nog een verbetering of aanvulling voor de rassenlijst, dan hoor ik het natuurlijk graag van je!

vrijdag 20 maart 2009

Engelse Volbloed

Engelse Volbloed

Soort: volbloed
Herkomst: Engeland Groot-Brittanië
Ook bekend als: Thoroughbred

Over de Engelse Volbloed
De herkomst van de Engels Volbloed ligt, vanzelfsprekend, in Engeland, maar zijn voorganger was de Volbloed Arabier. De drie stamvaders van het ras zijn: 'Byerley Turk' (1689), 'Darley Arabian' (1713) en 'Godolphin Barb' (1731).
De Engelse Volbloed, in Engelstalige landen ook wel Thoroughbred genoemd, is ook wel gewoon bekend onder de naam Volbloed. Dit mag men niet verwarren met de aanduiding 'volbloed', wat betekent dat het dier van een onvermengd ras is. Het Engelse 'Thoroughbred' is afgeleid van het Engelse woord thorough, wat 'zorgvuldig' betekent. 'Thoroughbred' betekent dus 'zorgvuldig gefokt';, een verwijzing naar de zuiverheid van de nakomelingen.

Karakter en verzorging
De Engelse Volbloed is een temperamentvol en vurig paard. Door het grote uithoudingsvermogen is het dier vaak gespannen en nerveus. Daarnaast maakt het dier vaak een gevoelige indruk. Qua karakter wordt het Engelse Volbloed dan ook als moeilijk ervaren.

Gebruiksmogelijkheden
De Engelse Volbloed is één van de meest veelzijdigste paarden in de wereld. De huidige fok van Volbloeden is sterk gericht op winstbejag. Het is normaal dat de dieren met twee jaar al volgroeid zijn en dus voor wedrennen gebruikt kunnen worden. Deze dieren raken daardoor helaas snel overbelast en een groot aantal dieren raakt dus vroegtijdig geblesseerd. Een bekende aandoening is rachitis, die bijna alleen bij jonge Engelse Volbloeden voorkomt die vroeg bereden worden. Het blijkt steeds weer dat de kosten daarvan voldoende goedgemaakt worden door de financiële voordelen die met deze werkwijze bereikt worden. De Engelse Volbloed wordt dus in de eerste plaats als renpaard gebruikt, maar hij doet het ook goed als jacht- of polopaard bij samengestelde wedstrijden en het springen. De Engels Volbloed is veel gebruikt om andere rassen te veredelen en te maken.

Geschiedenis
In de 16e en 17e eeuw gebruikten de Engelsen kruisingen van inheemse en oosterse paarden voor wedrennen. De stamhengsten van dit ras waren: Byerley Turk (Turks paard, geboren ca. 1680, eigenaar Thomas Darley), Darley Arabian (Arabische Volbloed, aankomst Engeland ca. 1705, eigenaar heer Godolphin), een Arabier en Goldolphin Barb (Berber, aangekomen in 1728, eigenaar kapitein Robert Byerly). Volgens de overlevering zou dit laatste paard door de Bei van Tunis aan de koning van Frankrijk geschonken zijn en zou men dit paard later ergens in de straten van Parijs hebben aangetroffen en vervolgens naar Engeland hebben gebracht. Uit deze drie paarden ontstonden verschillende bloedlijnen. Hieruit zijn veel beroemde nakomelingen gekomen, waaronder Herod, Eclipse en Matchem.
Van de Arabier erfde de Engelse Volbloed de snelheid en de fysieke gesteldheid. Bovendien gaf deze hem het vermogen om eigenschappen dominant door te geven op de Volbloed. Van de Galloway stamt de eigenschap van het 'renpaard'. Op het moment dat de Byerley Turk in Engeland aankwam, waren paardenraces daar al lang populair. Vóór 1600 ging het meestal om particuliere wedstrijden en om wedstrijden op lokale feestdagen. Vanaf 1600 konden de races zich op een koninklijke belangstelling verheugen. Die wedstrijden werden steeds met snelle inlandse paarden gelopen. Pas na de komst van het genoemde buitenlandse materiaal begon men met een fokprogramma dat tot de Engelse Volbloed zou leiden.
Vanaf het jaar 1750 was de paardenrensport uitgegroeid tot een grootse liefhebberij van de rijken. Met de komst van de spoorwegen kregen ook anderen de gelegenheid om de races te bekijken. Nog steeds worden op bepaalde data wereldberoemde paardenraces gehouden en zijn plaatsen als Ascot onverbrekelijk met deze tak van sport verbonden.
In de loop der tijd veranderde de belangstelling voor het kunnen van de paarden. Eerst was men geïnteresseerd in een groot uithoudingsvermogen, zo'n twee eeuwen geleden ging de belangstelling meer uit naar snelheid en wenste men paarden die snel volwassen waren. Uiteindelijk is een ras ontstaan dat de snelste paarden ter wereld levert.

Exterieur
Naast eigenschappen die iedere Engelse Volbloed moet hebben -sierlijk hoofd, lange hals, schuine schouders, hoge schoft en zachte vacht- kunnen andere kenmerken afhankelijk van de taak van het dier verschillen. Sprinters hebben een korte romp en een sterke achterhand; jachtpaarden hebben langere benen.
Hals en hoofd:De Engels Volbloed heeft een edel hoofd, met wijd uit elkaar staande, intelligente ogen en een lange, sierlijke, gebogen hals. Deze hals maakt, in combinatie met de lange schuinliggende schouder, een ruime galop mogelijk.
Voorhand: De voorhand bestaat uit een hoge schoft en schuine, lange schouders.
Middenhand: De middenhand is met diepte in de romp zodanig gevormd dat de longen optimaal gebruikt kunnen worden, waardoor het uithoudingsvermogen maximaal benut wordt.
Achterhand: De achterhand is krachtig ontwikkeld.
Benen en hoeven: De benen zijn lang en droog, ideaal voor snelheid. Met name de achterbenen zijn lang waardoor ze voor een grotere snelheid kunnen zorgen.
Stokmaat: Oorspronkelijk waren de paarden van dit ras nog geen 1,50 meter hoog. In de loop der tijd zijn door het fokken verschillende grootten ontstaan. Zo zijn er paarden die niet veel groter dan 1,40 meter worden, terwijl anderen boven de 1,70 meter uitkomen. Het verschil heeft alles te maken met het doel waarvoor de paarden worden gefokt. Voor rijpaarden zoekt men bijvoorbeeld naar een hoogte tot rond de 1,50 meter, voor jachtpaarden streeft men naar een hoogte boven de 1,50 meter. Voor alle overige dieren, dus sprinters, stayers en paarden voor de steeple-chase, streeft men naar een hoogte tussen de 1,50 en 1,65 meter. Dit betekent dat de gemiddelde stokmaat in de loop der tijd duidelijk is gestegen. Deze ligt nu rond de 1,60 meter.
Kleur: De Engels Volbloed is voornamelijk bruin van kleur, maar komt ook in andere egale kleuren voor zoals zwart, schimmel en vos. Aftekeningen kunnen voorkomen.

Belangrijke stamvaders
Naam: Lucky Boy XX
Kleur: donkerbruin
Vader: Compromise
Moeder: Séjanne
Bijzonderheden: Lucky Boy heeft voor vele bekroonde keuringspaarden en sportpaarden gezorgd. Ook werden een aantal zonen van hem in het stamboek ingeschreven.

Enkele renpaarden:
- Eclipse - (Marske) Geb. 1764, voskleurige hengst, wordt beschouwd als één van de beste renpaarden aller tijden. Vrijwel alle renpaarden zijn een afstamming van hem.
- Synsonby - (Melton x Master Kildare) Gefokt door Foxhall Keene, 1902, verloor slechts twee wedstrijden in zijn hele carrière.
- Colin - Onverslagen in zijn korte carrière ( 1907- 1908)
- Exterminator - (McGee x White Knight) Geboren in 1915, in 1918 gekocht als werkpaard for Sun Briar, de favoriet voor de Derby. Toen Sun Briar vlak voor de race instortte, nam Exterminator zijn plaats in en won verassend.
- Man 'O War - (Fairplay x Hastings) Geboren in 1917. Won 20 van 21 rennen. Eén van de grootste fokhengsten aller tijden.
- Phar Lap - (Night Raid x Radium) Geboren in 1926.
- Seabiscuit - (Hard Tack x Man o' War) Geboren in 1933. Een zoon van de legende Man 'o War. Het leven van dit paard is onlangs verfilmd met in de hoofdrol Tobey McGuire.
- Secretariat - (Bold Ruler x Nasrullah) In 1973 het eerste paard sinds Citation in 1948 dat de Triple Crown won. Won 16 van de 21 rennen. Secretariat werd verkocht voor $6.080.000, wat een recordbedrag was.
- Affirmed - (Exclusive Native x Raise a Native) Geboren in 1975. Won als driejarige in 1978 de American Triple Crown, wat een driejarige maar 11 keer gelukt was in de 21e eeuw. Van de 29 starten won hij er 22.

Invloeden
Arabier
Turkse Paard
Berber

Stamboek informatie
The Jockey Club
821 Corporate Drive
Lexington, KY 40503-2794
Web Site: http://www.jockeyclub.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers