Konik:
De Konik lijkt erg veel op de Huçul en stamt eveneens af van de Tarpan, maar heeft meer toevoeging van Arabisch bloed en een fraai exterieur. Hij word gebruikt door de laaglandboeren in Polen en andere delen van Oost-Europa, waarheen hij is uitgevoerd. Hij wordt selectief gefokt in twee staatsstoeterijen in Popielmo en Jezewice, alsmede door vele kleine boeren voor hun eigen gebruik. Hij is wat groter dan de huçul, met een gemiddelde schouderhoogte van 133 cm. Ook hij is taai en gehard, een gewillige werker die weinig eisen aan zijn voedsel steld.
Konik
Herkomst: Polen.
Stokmaat: Tussen 1,25 en 1,35 m.
Kleur: Koniks zijn vaal met een aalstreep over de rug. Sommige Koniks worden 's winters wit.
Karakter: De meeste Konikpaarden hebben een opgewekt en vlijtig temperament; niet alleen het uiterlijk, maar ook het karakter is echter authentiek: Koniks kennen soms boosaardig zijn.
Exterieur: De Konik heeft alle uiterlijke kenmerken van een oerpony en doet sterk denken aan de Tarpan. Het is een taai, sober en wendbaar paard met een grote weerstand. Het profiel is concaaf en de oren klein. De hals is enigszins gedrongen en romp is stevig en lang. Benen en voeten zijn sterk. De staart is diep ingeplant en vol. In de winter wordt de gehele vacht dik en wollig. Soms dragen Koniks behang aan de kogels.
Gebruiksmogelijkheden: Koniks zijn sobere paarden die zich prima kunnen handhaven in de natuur. Voor natuurprojecten zijn ze dan ook erg in trek. Door de mens wordt de Konik vrijwel alleen in het tuig gebruikt.
Beweging: De bewegingen zijn vlot in alle drie de gangen. De Konik galoppeert en springt uitstekend.
Bijzonderheden: Koniks zijn ruige paarden die alle kenmerken van de oerpony hebben, zoals de aalstreep over de rug. Met hun muisgrijze kleur lijken ze veel op de uitgestorven Tarpan. Koniks - dit woord betekent letterlijk kleine paardjes - kwamen al in Polen voor gedurende de oudheid. Hoewel de Konik ooit is veredeld met oosters bloed, heeft het dier nu nog steeds het oersterke gestel van zijn voorouders.
Hoe werkt de Rassenlijst?
Hoe werkt de Rassenlijst?
Ik heb een Rassenlijst gemaakt. Dit omdat vele paarden, pony, ezel en zebra rassen per land en zelfs per streek anders worden genoemd. Het is dus zo dat één ras vele verschillende 'namen' kan hebben. Dit schept soms verwarring. Daarom heb ik getracht een lijst te maken op alfabet.
Weet jij nog een verbetering of aanvulling voor de rassenlijst, dan hoor ik het natuurlijk graag van je!
zaterdag 21 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten