Hoe werkt de Rassenlijst?


Hoe werkt de Rassenlijst?

Ik heb een Rassenlijst gemaakt. Dit omdat vele paarden, pony, ezel en zebra rassen per land en zelfs per streek anders worden genoemd. Het is dus zo dat één ras vele verschillende 'namen' kan hebben. Dit schept soms verwarring. Daarom heb ik getracht een lijst te maken op alfabet.
Weet jij nog een verbetering of aanvulling voor de rassenlijst, dan hoor ik het natuurlijk graag van je!

zaterdag 21 maart 2009

Kladruber:

De huidige Kladruber heeft een stokmaat van 165 cm. Het paard heeft een edel postuur en een hoge majestueuze gang. Het hoofd is goed gevormd met grote, heldere ogen; de hals is veerkrachtig met een manenkam. Voorheen was een ramsneus een raskenmerk.
De schoften zijn niet geprononceerd en de hals gaat in een vloeiende lijn over in het lichte lichaam. De staart is hoog ingeplant, de achterhand is krachtig, het pijpbeen kort met een goede omvang.



Kladrubers

Herkomst: Tsjechië.

Stokmaat: De gemiddelde stokmaat is 1,65 tot 1,75 meter, maar zelfs 1,80 m komt voor.

Kleur: Kladrubers zijn zwart of schimmel, afhankelijk van de stoeterij waar ze vandaan komen.

Karakter: Kladrubers hebben een vriendelijk, rustig karakter, maar tonen wel hun temperament en vurigheid wanneer dat van ze verwacht wordt.

Exterieur: De Kladruber is van Spaans-Napolitaanse afkomst en heeft een lang, zwaar hoofd en een ongewoon sterke ramsneus. De hals is fier opgericht, de rug toont weinig schoft en is soms wat week. Het kruis is breed en kort en wordt bekroond door een hoog gedragen staart. De benen zijn sterk met droge gewrichten. De voeten zijn stevig en groot.

Gebruiksmogelijkheden: Ten tijde van de Donau monarchie gingen alle witte paarden van de stoeterij Kladtuby als feestelijk galapaard naar de keizerlijke stallen in Wenen. De zwarte paarden werden gebruikt voor begrafenissen en voor koetsen van de clerus. De Kladruber is echter ook een prima rijpaard. Verder worden Kladrubers steeds meer in de mensport gebruikt.

Beweging: De gangen zijn kort, met een hoge knieactie. De majestueuze, verheven beweging komt in draf het beste tot uiting. De galop is zwaar.

Bijzonderheden:In 1572 wees keizer Maximiliaan II het plaatsje Kladruby aan de Elbe aan als vestigingsplaats voor de fokkerij van statige koetspaarden. Zijn zoon, Rudolf II, maakte er de officiële hofstoeterij van. De paarden werden afzonderlijk gefokt op kleur: schimmels in de stoeterij Kladruby en zwarte paarden in de stoeterij Slatinany. Deze paarden zijn vrij laat volgroeid en komen laat tot ontwikkeling, maar ze gaan erg lang mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers