Irish Draught
Soort: warmbloed
Herkomst: Ierland
Ook bekend als: Ierse Cob, Irish Cob, Ierse Trekpaard
Over de Irish Draught
'Het paard van het platteland' is één van de bijnamen voor de Irish Draught, het Ierse Trekpaard. Hieruit blijkt dat dit ras op veel kleine boerderijen in Ierland werd ingezet. De Ierse boer ontwikkelde een kleiner, lichter type dan het trekpaard dat in Engeland voorhanden was. Dit was nodig vanwege het ruwe landschap en er was bovendien niet alleen behoefte aan een werkpaard, maar ook aan een rijpaard. Bij kruising van een Irish Draught met een Engels Volbloed, ontstaat de Ierse Hunter.
Karakter en verzorging
De Irish Draught is onverwacht vlug en gedreven voor zijn type en gewicht. Het is en levendig, actief, moedig en gewillig dier. Bovendien beschikt het ras over een groot uithoudingsvermogen springvermogen. De Irish Draught is goedkoop te onderhouden.
Gebruiksmogelijkheden
De Ierse passie voor de jacht zorgde ervoor, dat de aanleg om door bos en veld bereden te kunnen worden, en daarbij de meest uiteenlopende hindernissen te kunnen nemen, goed ontwikkeld was. Hierdoor is het ras geschikt om in combinatie met Volbloeden uitstekende militarypaarden te leveren. Ierse trekpaarden zijn, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, rijpaarden die uitermate geschikt zijn om mee te springen of te jagen. Ook bij de fok van Ierse Hunters speelt dit ras een belangrijke rol.
Geschiedenis
Er bestaan geen historische bronnen waarin de stamhengsten of het vroegere fokprogramma zijn vastgelegd; toch is de herkomst van het Irish Draught redelijk te herleiden. Er bestaan al duizenden jaren paarden op het Ierse platteland. Dit waren voornamelijk pony's, de voorlopers van de Irish Hobby Horse. Deze paarden vormden gedeeltelijk het basismateriaal voor het ras. In de 12e eeuw werd de maat en het gewicht van het paard vergroot door de toevoeging van Franse en Vlaamse trekpaard-rassen. Nog later werd Andalusisch bloed toegevoegd, waardoor de inheemse invloed werd veredeld. De moderne versie van het Irish Draught is het resultaat van een kruising tussen Engels Volbloedhengsten met de meest krachtige merries van het platteland. Het Ierse ministerie van landbouw opende in 1917 een stamboek en later is ook nog de Irish Draught Society opgericht, om het ras te promoten en te behouden.
De term 'het paard van het platteland' was zo wijd verspreid, dat het moeilijk werd om een eenduidig ras-signalement vast te leggen. Tijdens de hongersnood van 1847 was het ras zelfs bijna verdwenen. Kort daarna werden de Clydesdales en de Shire Paarden geïntroduceerd. In een poging het ras zuiver te houden, is er toen ingegrepen. In de jaren vijftig werd het ras eindelijk omschreven. Het paard was inmiddels zelf populair geworden, vooral vanwege de groeiende vraag naar de Ierse Hunter, waarvoor het Trekpaard uitgangsmateriaal is.
Exterieur
Het Ierse trekpaard is een sterk, goedgebouwd paard met een imposant krachtige uitstraling.
Hoofd en hals: Het hoofd van de Irish Draught is klein ten opzichte van de totale omvang van het paard. Het hoofd vertoont een vlak profiel en een intelligente en openhartige oogopslag. Het hoofd wordt gedragen door een korte, sterke hals. Vroeger was de hals voor een rijpaard nog wel eens te kort. Tegenwoordig komt dit gebrek echter niet meer voor.
Lichaam: De schoft is fraaigevormd, terwijl de koffer diep is en de ribben duidelijk ovaalgevormd zijn. De rug is bij dit ras vrij lang en de achterhand is soms sterk afhangend.
Benen en hoeven: De benen zijn erg stevig en sterk en hebben sterke, vlakke pijpen. De hoeven zijn meestal goed gevormd en gezond. Het is opvallend dat het behang ontbreekt, een raskenmerk van de meeste trekpaarden.
Stokmaat: De stokmaat van het Irish Draught varieert van 1.53 tot 1.72 meter. Hengsten zijn vaak groter.
Kleur: Alle effen kleuren komen bij het Ierse trekpaard voor. De meest voorkomende kleuren zijn lichtbruin, donkerbruin en schimmel.
Bewegingen: Door de verbetering van de schouders is de plaatsing van de voorbenen beter geworden, waardoor de stap ruimer geworden is.De andere gangen zijn ook ruim. De knieactie en behendigheid is gemiddeld.
Invloeden
Keltische pony
Inheemse en Iersgefokte paarden
Vlaamse Paard
Spaanse Paard
Oosters bloed
Engelse Vobloed
Hoe werkt de Rassenlijst?
Hoe werkt de Rassenlijst?
Ik heb een Rassenlijst gemaakt. Dit omdat vele paarden, pony, ezel en zebra rassen per land en zelfs per streek anders worden genoemd. Het is dus zo dat één ras vele verschillende 'namen' kan hebben. Dit schept soms verwarring. Daarom heb ik getracht een lijst te maken op alfabet.
Weet jij nog een verbetering of aanvulling voor de rassenlijst, dan hoor ik het natuurlijk graag van je!
vrijdag 20 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten