Hoe werkt de Rassenlijst?


Hoe werkt de Rassenlijst?

Ik heb een Rassenlijst gemaakt. Dit omdat vele paarden, pony, ezel en zebra rassen per land en zelfs per streek anders worden genoemd. Het is dus zo dat één ras vele verschillende 'namen' kan hebben. Dit schept soms verwarring. Daarom heb ik getracht een lijst te maken op alfabet.
Weet jij nog een verbetering of aanvulling voor de rassenlijst, dan hoor ik het natuurlijk graag van je!

zaterdag 21 maart 2009

Peruaanse Paso

Peruaanse Paso

De herkomst van de Peruaanse Paso stamt van eeuwen geleden toen de Spaanse veroveraars paarden van Iberisch en Berber bloed, en Spaanse paardjes (Jennet's) meenamen naar Peru.
Deze paarden hebben zich ontwikkeld tot een ras dat voor de mensen aldaar de beste eigenschappen bezat : een veilig te rijden comfortabel maar ook trots paard dat zijn ruiter moeiteloos over grote afstanden door ruig terrein kon dragen.

De Peruaanse Paso is een paard van duidelijk Spaanse afkomst met veel trots en wat liefhebbers noemen : 'Brio'.
Dit is een moeilijk uit te leggen begrip wat te maken heeft met temperament en een vurige trotse verschijning doch met zeer lichte hulpen regelbaar te rijden is.


Verschijning
Peruaanse Pasos zijn middelgrote paarden (schofthoogte ligt meestal tussen de 1.43m en 1.53) met onmiskenbare uiterlijke kenmerken die herinneren aan de Berber en Andalusier.
Het heeft een edel voorkomen met veel front. Vierkant gebouwd en lange,volle manen en staart.
Het lijkt of de paarden onder het zadel altijd een show lopen door hun gratie, energie en beenaktie.
Over het algemeen hebben ze harde sterke benen maar weke koten komen ook vaak voor.
Helaas komt de afschuwelijke aandoening DSLD nogal eens voor onder de Paso's. Dit lijkt op het eerste gezicht gerelateerd aan weekgekootheid maar dat is niet altijd waar. Wel is bekend dat er vaak sprake is van een genetische aanleg. (voor engelse info kijk op: www.dsld.org )

Alle kleuren zijn toegestaan hoewel veel witte aftekeningen niet gewaardeerd worden.
Donkere kleuren komen veel voor, maar ook valk, palomino en onveranderlijke schimmels.



Aard
Peruaanse Pasos zijn temperamentvolle, sensibele paarden met veel trots maar ook zeer zachtmoedig en mensgericht. Dat wat er zo vurig en temperamentvol uitziet is in feite pure werkwilligheid en show en wordt aangegeven als 'brio'.
Soms kunnen ze wat éénkennig zijn en volgens eigenaren gaan ze dan ook echt een band aan met hún mens.



Gangen
In feite zijn Peruaanse Pasos vaak driegangers met de gangen stap, tölt en galop.
De tölt is genetisch zeer verankerd in de pasos en ze zullen deze gang dan ook altijd vererven bij raszuivere paarden. Het is een ritmische gang met veel knie-actie en een zuivere viertakt.
Alleen bij een versnelling mag de gang iets lateraler worden. De paso heeft als ras ongetwijfeld de meest comfortabele en 'zachtste' tölt van alle gangenpaarden.
De rug blijft nagenoeg helemaal stil in stap en tölt. De galop is vaak niet het sterkste punt van de paso's omdat er amper sprong in zit.
Een typische raskenmerk van de Peruaanse Paso is de 'termino': dit is een zijdelingse losse beweging van de voorbenen die lijkt alsof het paard sterk 'maait' met de benen.
Doch deze beweging is typisch voor de Peruaanse Paso en komt vanuit de schouder.

De gangen van de Peruaanse Paso hebben de volgende benamingen :
Paso Llano : tölt in zuivere viertakt in laag en midden-tempo.
Sobreandando : een tölt die iets lateraler wordt naar mate het tempo oploopt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers